/ netinfo

Един от десетте световни топтенори - българинът Камен Чанев, ще получи тази година от Община Бургас наградата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Той ще изпълни ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини "Турандот" във вторник, 28 август, на сцената на Летния театър, а наградата ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера.

Три премиери, класика и рок: Бургас чества 70 г. от рождението на Емил Чакъров

Оперният певец е един от най-големите приятели на Държавна опера-Бургас и въпреки натоварения си график всяка година намира време да участва в постановка от програмата на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена.

Завършил е НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София и Музикалната академия "Борис Христов" в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и други. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.