/ РИМ-Бургас
Как да омишлостивим Баба Марта? „Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата” е темата на музейната лекция тази събота от сладкодумния уредник в Етнографската експозиция Росица Топалова.

Вход свободен в музея за празника на българските археолози

Сказката е посветена на фолклорните представи за месец Март, Баба Марта и мартеницата - накит, амулет, „превъртян”  наляво бял и червен конец, както и какво е измислил народът, за да омилостиви и предизвика единствената сестра на месеците.

Ще разберете от какво се плашат лошотиите, които излизат при смяна на сезоните; защо на първи март жените не тъкат на стан, не говорят на висок глас и палят старата си метла на двора; кога е направена първата мартеница.

Зимните гости на Бургас са тема на лекцията в музея тази седмица

Топалова ще разкаже и каква е символиката на цветовете, що е „седмошарица”, кого закичват с мартеница, докога се носи, какво правим, след като я свалим. Ще научите още интересни подробности за обредните функции на усуканата „наедно” бяла и червена вълна.
 
Традиционната съботната лектория този сезон се провежда в Етнографския музей, на улица „Славянска“ 69, с начален час 11:30. Входната такса е 2 лева за възрастни и 1 лев за учащи и пенсионери.