питбул
питбул / ThinkStock/Getty Images
С пръчка отворили челюстите на питбула
"Питбулът скочи към нас изведнъж. Изпаднахме в паника, започнахме да бягаме. То тръгна след Дениз. Събори го на земята, започна да го ръфа... Дениз викаше, имаше кръв. Захапа крака му... Наоколо имаше други хора, опитаха се да изтръгнат Дениз от кучето. Сложиха пръчка в челюстите му, за да ги отворят... „ – Тази ужасяваща картина описа днес в съда 13-годишния Димитър от Поморие, който е пряк очевидец на нападението.

Пострадалият е Дениз Хаджихасан на 14 г., а инцидентът е станал преди три години, днес се гледа в Административния съд в Бургас .

През март 2016 г. момчето играело с приятели на плажа в Поморие, когато кучето, раздразнено от шума на децата, внезапно връхлетяло върху тях. Животното, разказват свидетели, било без намордник, без каишка. Даже собственикът му не бил там по това време. Пуснал питбулът на произвол.

На спешния телефон за помощ позвънили свидетели. Детето било откарано в болницата с откъснати меки тъкани, сухожилия, мускул...Претърпява няколко интервенции, но белезите още стоят. Днес в крака на детето има огромна дупка от захапката на кучето. Дениз се нуждае от операция, а семейството му едва смогва да покрие разходите за продължаващото му лечение.

дете крак снимка
netinfo

 „Десет дена само бяхме в болницата. След това в къщи продължихме лечението, превръзки“, разказва майката на детето - Сийка.

„Ходихме при професори - във Варна, в София. Понеже е малък, казаха че трябва да порасне, да е 17-годишен, най-малкото. И чакаме... “, споделя бащата Мустафа Хаджихасан.

„Дениз още е стресиран, сънува кошмари. Много дълго време ходи при психолог. Не може да го преодолее. Даже на училище го водим ние, защото се страхува да е сам“, казва майка му.

За случая, още след нападението, е информирана полицията. Образувано е досъдебно производство. А на стопанина е наложена глоба от 2000 лева.

И макар, че срещу собственика на кучето, който по закон е длъжен да предотврати всяка проява на необоснована агресия на животното - на обществени места и при ситуации, застрашаващи живота или здравето на хората, са предвидени строги санкции, на този етап той е освободен от отговорност и ангажимент към пострадалото дете.
Днес близките на Дениз молят съда за справедливост.