Искат отвод на прокуратурата по делото за убийството на Стоян Стоянов
Искат отвод на прокуратурата по делото за убийството на Стоян Стоянов / netinfo

"Вижте тези хора, те всички са били срещу един човек"-изплака Милка Стоянова, майката на убития шеф на "Гранити"ООД докато изчакваше старта на процеса срещу четиримата обвинени за смъртта му. Родителите на 36-годишния бургаски предприемач, отвлечен и убит на 6 март 2008 г., отклониха журналистическите въпроси със сълзи в очите и молба да бъдат оставени на мира.

"В България няма правосъдие, досега... Дано да греша" -каза бащата на убития мъж. Повече от три години след покушението му семейството очаква делото да тръгне и да има справедливост. Макар че Милка е категорична, че няма на какво да се надява след като никой не може да върне сина й.

Възрастните хора са поели изцяло грижите на големия син на Стоян Стоянов- Герман, което след смъртта на баща си остана кръгъл сирак. Родителите настояват да бъдат конституирани като граждански ищци и искат почти 1 млн.лв кръвнина. За нанесени неимуществени вреди претендира и приятелката на Стоянов- Мария, която отглежда дъщеря му. Двамата нямат брак, но са планирали тази стъпка след раждането на детето, стана ясно днес в съда. Според юристи Мария Милкова не може да се надява на обезщетение след като няма родствена връзка с убития. Право на граждански иск има 2-годишната Стеяна.

До приемане или отхвърляне на исковете не се стигна, защото процесът се препъна за втори път в съдебна фаза. Съдия Събчо Събев прекрати съдебното производство и го върна отново в прокуратурата.

Преди това защитникът на обвинения за поръчител бивш варненски съдия Галин Костов поиска отвеждане на цялата прокуратура от делото. Тезата на защитата е, че Галин Костов е натопен, а Стоянов е убит заради интереси вътре във фирма "Гранити".

"Бургаската прокуратура е поела ангажимент да прикрие истинските извършители на убийството на Стоян Стоянов" - заяви адвокат Бранимир Балачев. Той се позова на факта, че още сутринта след изчезването на бизнесмена прокуратурата е образувала дело за отвличане без нужните доказателства. "Това е станало със съдействието на известна пловдивска прокурорка, приятелка на съдружника на Стоянов. Считам, че е налице е предубеденост на прокуратурата, което надхвърля служебните задължения за повдигане на обвинение на клиента ми", каза Балачев. По думите му до момента няма доказателства, че Галин Костов е подбудител на престъплението. Въпреки това внесените  всички 17 молби за по-лека мярка на неговия подзащитен са останали без уважение и той е в ареста от задържането му през октомври 2009 г. Балачев поиска отвод и отлагане на делото заради процесуални нарушения.

Освен съдия Костов като поръчител на екзекуцията е обвинен и бившият шеф на АДВ Станислав Михайлов, който се издирва след бягството му в чужбина. Двамата и Стоянов се скарали за парцел земя, който шефът на "Гранити"не искал да купува.

Обвинението твърди, че варненците Стоян Колев и Нено Стоянов са били наети от поръчителите да отвлекат и да помогнат на физическите убийци- Стоян Петров- Килъра и Манол Хаджиев. Самият Петров е с богата съдебна биография у нас и множество влезли в сила присъди. Той беше задържан в началото на март 2011 година от испанските власти с Европейска заповед за арест. Днес Килъра беше докаран с пранги на краката и белезници на ръцете. Заседанието се проведе в залата с решетките и при изключителни мерки за сигурност.

На подсъдимите не е дадена възможност да се запознаят с материалите по делото, пише в определението на съдебния състав. Не е уточнен периода на извършване на престъплението и има разлики между съществената част и диспозитива на обвинителния акт. Според съда в обвинителният акт основно са включени показания на свидетели, като върху тях е градена обвинителната теза. Не са предявени и всички веществени доказателства на обвинените за убийството. Пропуските ограничават правото им на защита и са в нарушение на закона, категорични са магистратите от Окръжния съд в Бургас.