Институции и фирми обсъдиха сигурността при съхранението на взривоопасни вещества в региона
Институции и фирми обсъдиха сигурността при съхранението на взривоопасни вещества в региона / netinfo
В Община Бургас днес се проведе среща на която бе обсъдена сигурността в района по отношение съхранението на пожароопасни, взривоопасни и токсични вещества. Тя бе свикана от кмета Димитър Николов и в нея участваха представители на институции и фирми имащи отношение по проблема.

Складове за взривни вещества и боеприпаси на територията на общината няма, заяви адм. Георги Мотев ръководител на Военноморска база – Бургас. Два подобни обекта има в община Созопол. Единият е край с.Черноморец, местността Червенка, но той ще бъде закрит до октомври тази готина. Вторият е край с. Росен, но е с ниска степен на опасност за населението. Подполк. Митев, началник на под. 48940, което се намира в Бургас увери, че в него се намират минимални количества боеприпаси, а поделението не създава риск за града.

Директорът на Областната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Васил Василев припомни, че при опасност трябва да се действа бързо и ефективно според Закона за бедствията и авариите.

Складовете с общоопасни средства на територията на ОДП – Бургас са 4 на брой и са в добро състояние. В тях се извършват ежемесечни проверки, няма констатирани нарушения и се спазват изискванията за съхранение и охрана, заяви директорът на полицията Васил Едрев.

Инж. Йордан Лозев от „Гражданска защита” посочи 4 обекта на фирми, в които се съхраняват взривни материали. Те се проверяват, имат предписания за безопасност и е създадена необходимата организация за действие при евентуални проблеми. За аварийна безопасност на високо ниво съобщиха ръководителите на „Лукойл – Нефтохим”, Летище – Бургас, Пристанище – Бургас, фирмите „Кроношпан”, „Адела”, „Андезит” и др.

На срещата бе обявено, че през септември на територията на Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора се очаква да започне да функционира тел. 112. В момента продължава ремонта на помещението, където ще се намира централата. Провежда се и кампания за набиране на оператори.