/ Дарик Бургас
Предложение: Нарушителите да чистят плажове и улици
ИАРА стяга обръча около бракониерите
95591
ИАРА стяга обръча около бракониерите
  • ИАРА стяга обръча около бракониерите
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще настоява за законови промени, с които да се противодейства на бракониерските набези в бургаските езера. Оттам предлагат нарушителите да се наказват с полагането на обществено полезен труд и спиране на социални помощи.
 
„Хората заловени за незаконен риболов могат да почистват замърсените райони около езерата, а през лятото да премахват боклуците по неохраняемите плажове например“, каза пред Дарик Бургас зам.-директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Николай Иванов.
 

Инспектори преследваха бракониери на риба


По думите му, агенцията ще лобира за внасяне на промените чрез народните представители, а проблемът ще бъде обсъден заедно с представителите на две министерство - това на вътрешните работи и това на правосъдието.
 

ИАРА
netinfo

„Играем си на котка и мишка. Незаконният риболов се извършват най-често от представители на ромските малцинства. Безчинстват почти всеки ден, унищожават ресурса на водоемите. Използват стари пробити лодки. Много са изобретателни. Нашите са с мотори, а техните с гребла. В момента, в който ни чуят и се крият из храстите“, каза Иванов.
 

С водно колело за бяла мида край "Градина"


Ромите следват стройна организация - имат отцепки, които следят зорко за инспектори на агенцията. Други – с въдици край бреговете, подават светлинни сигнали за приближаващи коли на полицията и ИАРА. От началото на годината, агенцията е издала над 80 акта за нарушения. Глоби са събрани от само десет души, отчете Николай Иванов.
 

Каракуда кълве на Мандра, бракониери хукнаха към язовира


Според него, все по-често в схемите се въвличат и деца от гетата. „Даваме си ясна сметка, че родителите на тези деца ги използват за оперативната дейност по изваждането на мрежите и нищо не можем да направим. На децата още по-трудно се налагат санкции“, допълни зам.-директорът на ИАРА.