Ниска събираемост на глобите от незаконен риболов
Ниска събираемост на глобите от незаконен риболов / снимка: Дарик-Благоевград, архив
Инспектори дебнат за неизрядни риболовци
69458
Инспектори дебнат за неизрядни риболовци
  • Инспектори дебнат за неизрядни риболовци

Риболовните билети няма да поскъпват, увери в интервю за Дарик  началникът на рибарската агенция в Благоевград Иван Попов. Годишният билет струва 25 лева, 15 лева -  за 6 месеца, 8 лв. за 1 месец и 4 лева за седмичен билет.

Децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет в обектите за любителски риболов, като на децата до 14 години се издава билет за любителски риболов с валидност до навършването им, на хората с увреждания до навършване на 65-годишна възраст се издава билет за любителски риболов за срока на валидност на документа, удостоверяващ увреждането, а на хората с увреждания, на които увреждането е определено пожизнено, се издава безсрочен билет за любителски риболов.
Лицата на възраст над 60 години за жените и 65 години за мъжете, както и лица от 14- до 18-годишна възраст могат да извършват любителски риболов срещу заплащане на такса за билет в размер 50 на сто от таксата.

Лицата под 14-годишна възраст извършват любителски риболов само с придружител, притежаващ билет за любителски риболов.

По празниците от рибарската агенция не отчитат завишен брой на нарушители риболовци въпреки че в празничните дни не са липсвали любителите на риболова.
Попов допълни, че сигнали за бракониерски улов се получават на интернет страницата на ИАРА, чрез форумите и по  телефона. Не са рядкост и фалшивите обаждания, подчерта той. По думите му събираемостта от глобите е все още слаба.

„Работим активно с НАП и всички звена, ангажирани по събирането на  глобите. Санциите за фрапиращите случаи на бракониерство са доста сериозни. Риболовците да се пазят от изкушенията за ползване на мрежички, забранените тройни куки, както и за количеството улов на скобара, който сега се е групирал на места по течението на река Струма. Не на последно място инспекторите ще следят за броя на въдиците и кукичките, както и изредността на риболовните билетите”, каза още началникът на рибарската агенция.

Риболовците, които практикуват хобито си през нощта, също подлежат на санкции, припоми Иван Попов.

Чуйте още от Иван Попов в звуковия файл