ракия
ракия / БГНЕС, архив

Още една българска напитка влезе в Европейския регистър със защитени географски указания на защитени наименования за произход - Ямболска гроздова ракия. Днес Европейската комисия обяви решението си, като описа специфичните характеристики на спиртната напитка, предава БНР.

Ямболската гроздова ракия се произвежда индустриално  от 30-те години на миналия век в дестилерията на провинциите Ямбол и Бургас в югоизточната част на България. Тя се добива от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. 

Ограничените издания на напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви на Странджа. Това име "Ямболска гроздова ракия" се присъединява към повече от 235 географски указания за вече регистрирани спиртни напитки, чийто списък е наличен в базата данни на eAmbrosia.