И японска държавна телевизия иска Кривич от Созопол
И японска държавна телевизия иска Кривич от Созопол / netinfo

Голям шум предизвика в медиите по света откритият преди по-малко от година скелет на мъж, продобен с кол в гърдите, при разкопки в Созопол.
След като National Geographic направи двучасов филм на роднината на Дракула по нашите земи, който влезе и в топ 10 на най-любопитните открития за 2012 г., последваха над 140 публикации по темата в световни издания. Сега от две държавни телевизии се борят за първото заснемане на още филми.
Японска и поредна испанска телевизия искат да екранизират архологическият триумф, сподели откривателят на Кривич в Созопол - шефът на музея в древния град - Димитър Недев. 
Екипите на японската телевизия скоро ще пристигнат в Созопол, след като направят нужните снимки в столицата. Успоредно с тях заявка за екранизацията са направили испански туристи, които правят рекламни филми за страната ни.
Любопитната история на проф. Божидар Димитров свързва откритият скелет на мъжа с крипт с Кривич - управител на града преди 700 години, който бил намразен, защото не е допуснал помощен византийски отряд в битка срещу Генуа. В резултат Созопол бил разрушен от генуезците. Най-вероятно това е било и наказанието за взетото решение тогава, тъй като се е вярвало, че душите на добрите отиват в небесното царство. Лошите обаче е било нуждо да се прободат сърцата с железен или в краен случай с дървен кол.