/ Община Бургас
Първото у нас предприятие за ръчно направена италианска паста ще отвори врати в индустриалната зона край Българово. Инвеститор е компанията "Maviglia", която днес заема лидерски позиции в производството на прясна паста в Белгия и Холандия.

253 000 000 лева е бюджетът на Бургас за 2019 година

Фирмата вече закупи 9 декара от промишления парк, уточняват от Община Бурга
с. Прогнозната инвестиция е за около 5 милиона лева. Компанията обяви, че ще стартира с 10 работника, с опция да ги увеличи до 40. Нейният интерес към Бургас е продиктуван от стратегическото географско разположение на града и качествените зърнени култури, които произвежда регионът.

Това не е единствената нова италианска инвестиция тук. Отново в индустриалната зона край Българово стартираха подготвителните дейности по изграждане на производствената база на компанията "Стратежия", която е производител на детайли за обувната промишленост.

Амбициозно: 1 000 нови паркоместа в Бургас

През март там ще отвори врати също така центърът за търговия и сервиз на селскостопанска техника на фирма "Мегатрон". В процес на проектиране са базите на "Интерагри България" АД, "Генчев Агри" ООД и Панайот Пейчев ЕООД. "Интерагри" инвестира в търговска и сервизна база за селскостопанска техника, "Генчев Агри" в складова база за селскостопанска продукция, а Панайот Пейчев ЕООД в производство на тръби за водопроводни, канализационни, газопреносни мрежи и складова база. Интерес към индустриалната зона в Българово е проявила и фирмата "Уником Болкан" EООД. Нейното намерение е да изгради база за производство на игри и детски играчки върху терен от 6 декара.

Междувременно се запълни капацитетът на Промишлена зона "Север". Там заработиха десетки малки и средни предприятия, други са в процес на изграждане. Зоната в Българово е с площ 111 декара и скоро ще бъде запълнена също. Така че Община Бургас планира развитието на следващи две индустриални зони - "Юг" край к-с "Меден рудник" и най-голямата като размер, около 3000 декара, близо до село Равнец.