/ Община Созопол
Фестивалното лято в Созопол стартира с уникалния по рода си франкофонски фестивал „Солей”. Деветото издание на международен фестивал „Солей” отново ще направи съпричастни с най- добрите образци на българското и френско изкуство жителите и гостите на Созопол.

Изграждат спортна площадка за 90 000 лева в Созопол

По традиция фестивалът стартира с пленер с участието на художници от Азербайджан, България, Грузия и Република Северна Македония, а официалното откриване ще бъде на 31.05.2019 година. Специален акцент в разнообразната програма на фестивала е „Вечерно кино с чаша вино”, където ще бъдат представени филми от Грузия, Азърбайджан и Мароко.

Домакин на станалата запазена марка на фестивала чаена церемония ще бъде посолството на Азербайджан в България. Старт на концертната част от програмата на фестивал „Солей” ще даде любимката на поколения българи Йорданка Христова, която ще изнесе своя концерт на 3 юни на сцената на Амфитеатъра.

Ново футболно игрище в Созопол

С френски шансони ще зарадва публиката концертът с участието на ученици от Гимназията за романски езици „Г.С. Ръковски“, град Бургас. Сред най-любопитните концерти е „Lavieestbelle” - концерт на Дидие Итурсари, акордеон - Франция, Клое Селетон, вокал - Франция, Георги Корназов, тромбон, Михаил Иванов, контрабас, Емил Пехливанов, барабани - България.

Много изложби ще зарадват ценителите на изящното изкуство, а фотоизложби, които ще гостуват във фоайето на Общинския съвет ще проследят интересни исторически моменти и събития на различните страни - участнички във фестивала.

Официално закриване на Деветия Международен Франкофонски Фестивал "Солей’’ ще бъде на 08 юни с концерт на група „YAKAMOZ” - „Лунна пътека“ от Париж, Франция: Озгур Сарт - пиано, Ирина Василева – вокал, Пиер Гимбел – китара, Аран Смит - визуални и звукови ефекти. Той ще се проведе в Археологическия музей, стария град в Созопол.