Фондове изкупуват земя на безценица
Фондове изкупуват земя на безценица / Станимир Димитров
Фондове изкупуват земя на безценица
27056
Фондове изкупуват земя на безценица
  • Фондове изкупуват земя на безценица

 

Фондове с неустановен произход на капитала изкупуват земята в България на безценица и впоследствие налагат неизгодни условия за обработката им пред земеделците– коментира зам.председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Николай Киров.

Според него в момента собствениците не трябва да разпродават земите си, защото чрез обработването им ще разполагат с още една възможност да преодолеят икономическата криза.

Киров изрази безпокойството си, че земеделците са спечелили проекти за около 250 млн. евро, но парите не им се изплащат и затрудняват дейността им.

Един от най-едрите фермери в Югоизточна България сподели, че субсидиите за френските му, испанските и гръцките му колеги са с почти 40% по-високи, което води до технологично изоставане на българските стопани и постигане на по-малки добиви.

Като причина за диспропорциите в субсидирането на земеделците в различните държави членки Киров определи клаузите в договора на България с ЕС, в който е регламентирано разликите във финансирането да действат до 2016 год.

Част от интервюто с инж. Николай Киров можете да чуете в прикачения звуков файл.