Директор и работна група ще разпределят икономиите от стачката във всяко училище
Директор и работна група ще разпределят икономиите от стачката във всяко училище / netinfo
Днес зам.-кметът на Община Бургас с ресор образование Йорданка Ананиева ще изпрати до директорите на всички учебни заведения в града писмено уведомление. Чрез него те ще бъдат приканени да поемат отговорност и по ясни критерии да задействат процедурата за разпределение на икономисаните през време на стачката средства по фонд “Работна заплата”, под формата на коледни надбавки. Директорите имат всички законови основания за това, тъй като съществува нормативна база за този акт, а Община Бургас е привела коректно всички спестени суми в училищата.

На днешната тристранна среща, представители на учителските синдикати, Община Бургас и работодателите /училищните директори/ са се обединили около мнението, че заради различния размер на икономисани суми и спецификата на отделните училища и детски градини, универсален механизъм за разпределение не може да се измисли.

Колективите на училищата са стачкували за различен период от време, без да има правилна зависимост между броя дни и направените икономии. Затова във всяко учебно заведение ще бъде сформирана работна група, която да изготви правила за разпределение на парите. Те обаче няма да дублират критериите за диференцирано заплащане. На всички работодатели ще бъде препоръчано да разграничат двата периода на икономии: януари-август и септември-декември.