Четвърти фестивал на мановия мед в Царево
Четвърти фестивал на мановия мед в Царево / netinfo
„Царево-царството на мановия мед” е девизът на IV Международен фестивал на мановия мед, който ще продължи до 12 август в Царево. Организатори са община Царево и кооперация „Странджа манов мед” с партньорството на Българска фондация „Биоразнообразие”. Той ще се проведе в дните от 6 до 12 август.

Мановата реколта в Странджа е паднала под критичния минимум и в сравнение с по-предишни години е намаляла три пъти. Причините са във високите температури и ниската влажност, каза председателят на местната пчеларска кооперация Манол Тодоров.

Сега кооперацията разполага с 25 тона мед, а в добри години е произвеждала по 120 тона. Той каза още, че пчелари от Ловеч, Плевен и Стара Загора са отказали участие във фестивала, защото не са произвели достатъчни количества мед. Цената на меда ще се повиши и в зависимост от разфасовката ще се продава между 8 и 10 лева.

Мановият мед е най-качественият мед, заради по-високото съдържание на минерални соли и витамини и поради това няма конкуренция. Той се кутира много добре на международните пазари. В дните на фестивала се очаква да дойдат търговци на продукта от Швейцария.