Бургазлия спечели литературната награда „Христо Фотев”
Бургазлия спечели литературната награда „Христо Фотев” / netinfo

 

Росен Друмев с книгата си „Армада” стана вторият носител на националната награда в конкурса за поезия „Христо Фотев”. Престижното отличие е придружено с премия от две хиляди лева и малка пластика, която традиционно се връчва от Съюза на българските писатели.          

На специална церемония в обновената зала на Младежкия културен център заместник-кметът по образование, култура и вероизповедания в Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева връчи приза на Росен Друмев.

Предметни награди получиха номинираните в конкурса Аксиния Михайлова от София, Владимир Левчев от София, Валери Станков от Варна и Елица Мавродинова от Кърджали. В литературната надпревара се включиха 97 автори с общо 124 книги. Те бяха оценявани от жури в състав: Ваньо Вълчев, Митко Новков, Георги Ингилизов, Тома Бинчев и Соня Георгиева.

По думите на председателя на журито Ваньо Вълчев журито е било абсолютно единодушно в избора си на лауреат.

Преди връчването на наградата студенти от театралното ателие в БСУ от трупата на Елевтери Елевтеров във вълнуващ мултимедиен спектакъл „Кълна ви се, аз всичко бих повторил…” представиха своя прочит на Фотевите стихове. За цялостното звучене на спектакъла допринесоха и изпълненията на китарния ансамбъл от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” с ръководител Стоян Маринов.

Поетично събитие на рождения ден на Христо Фотев бе още един повод бургазлии да си спомнят за него и за магията на поетичното му наследство.