Бургаската Леона Люис покори сърцата на журито в Големите надежди
Бургаската Леона Люис покори сърцата на журито в Големите надежди / Нова телевизия

Ерика Адамс от Пловдив и българската Барбара Стрейзънд от Русе - с признание от ЮНЕСКО

С впечатляващо изпълнение на въздействащата "Bleeding Love" на Леона Люис, 12-годишната Лидия Стаматова от Бургас се класира за четвъртфиналите на „Големите надежди". „Ти си поредното доказателство, че в Бургас се случва нещо уникално", коментира Веселин Маринов. Талантливата

Лидия е носител на многобройни награди от международни и наши конкурси, а съвсем скоро е получила предложения за участие в конкуриси в Малта, Италия и Турция. Малката дива е солист на вокална група „Сезони" и освен да пее, обича да танцува модерен балет. Лидия учи в паралелка с усилено изучаване на математика и е най-силната учиничка в класа. „Благодаря на теб и на всички деца в предаването, защото вие създавате една по-хубава България", заключи Любо Киров вдъхновен от блестящото представяне на Лидия.

Първи сред първите стана фен на българската история. С изпълнението си на „Too Much Love Will Kill You" на Фреди Меркюри, 11-годишният Петър Терзиев от София разплака Любо Киров и остави без думи цялото жури. „Аз не знам какво да кажа. Ти си истински артист, защото имаш всичко - любовта към музиката", макар и трудно, успя да коментира Любо.Малкият Петър признава, че много обича българската история и периода на българското Възраждане. В момента той дори чете книгите... „Лидерът Стамболов" и „Дивергенти". Петър се записал за кастинга на „Големите надежди" без знанието на родителите си и по този начин сбъднал своето новогодишно желание. Заради интереса си към историята, не крие, че ако не се занимава с музика, би искал да стане историк-археолог или филолог.

Още един малък талант разчувства изпълнителя на „Имам само теб" - това беше 13-годишният Иван Иванов от Горна Оряховица, който изпълни... „Имам само теб". „За мен е огромна чест, че си направил точно този избор на песен", коментира Любо. Малкият талант е носител на престижното осмо място от детския песенен конкурс „Евровизия" през 2011 и освен съграждани с финалиста от първия сезон на X Factor Богомил, двамата пеят заедно във вокален състав „Нова музика". Самият Богомил дори беше специален гост на вчерашния концерт - за да подкрепят талантите, сред публиката бяха и Рафи, и Ана Мария.

Част от талантливата петица станаха и още две дами: Даяна Георгиева от Разград, която е завършила майсторски клас на Орлин Горанов и чието изпълнение на „Не така" на ФСБ убеди журито, че родната рок банда сериозно трябва да помисли за женска версия на песента; Елеонора Димитрова от Търговище, която вдигна журито на крака с изпълнението си на "Horchat Hai Caliptus" на Ищар.

Сериозно признание от ЮНЕСКО получиха и други две големи надежди - Ерика Адамс от Пловдив и Габриела Йорданова от Русе, която стана победител във втория концерт на шоуто с изпълнението си на „Котките" на Барбара Стрейзънд. Двете диви бяха поканени да участват в третата проява от проекта "Балканските мостове говорят", част от глобална инициатива "Културата - мост на развитие" на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Двете се включиха в концерт в историческия град Берат и впечатлиха с изпълненията си жителите на града. Целта на проекта е чрез изкуството да се изгради нов мост между хората на полуострова,а автор и двигател на проекта е писателят Николай Стоянов, председател на международната литературна фондация "Балканика".

Кои ще бъдат следващите големи надежди в шоуто и с какво ще изненадат журито, ще разберем следващата сряда, 9 април, от 20.00 ч., на сцената на „Големите надежди" по Нова.