Бургаска общинска фирма ще строи 4 блока в Хановер
Бургаска общинска фирма ще строи 4 блока в Хановер / netinfo

"Общинска фирма "Бургасинвест" спечели в Германия конкурс за строителство на 4 жилищни блока, като пребори сериозната конкуренция на фирми от Хърватия, Полша, Словения и Германия", съобщи кметът Димитър Николов.
Сградите ще са в град Хановер, всяка от тях ще е на 7 етажа, с по два входа. Стойността на поръчката е 900 000 евро. Основен изпълнител е голяма немска фирма, а българската е подизпълнител.
"Преди година и половина открихме информация за такива конкурси в интернет. Без никакви гаранции за успех, почти на шега подготвихме необходимите сертификати и кандидатствахме, въпреки че знаехме за голямата конкуренция. Успяхме с упоритост и инициативност. Без да разчитаме на протекции, с този обект можем да заслужим да ни възложат изпълнението на по-големи и сложни проекти", каза кметът Николов.
Договорено е бургаските работници да ползват социални, здравни и пенсионни осигуровки по немското законодателство.
Изпълнението на проекта започва на 1 август. Първоначално за Хановер заминава бургаска бригада от 30 работници,а в по-късен етап ще ги последват още 60.
Работата по грубия строеж приключва през април 2014 г., но нашата фирма вече си е спечелила предимство при участие в следващия конкурс, който ще определи изпълнител за довършителните работи.
Ако бургаските строители се представят добре, предстои още 18 такива блока да се строят в Хановер. Има подписано предварително споразумение за директно възлагане без конкурс при качествено изпълнение на този първи ангажимент.