/ iStock/Getty Images
Началото на един от най-обичаните кино фестивали у нас е все по-близо. Тази година „София филм фест на брега” започва на 30 март в Бургас, съобщиха от Общината.

Фестивалните прожекции ще очакват любителите на седмото изкуство в Културен дом НХК и ще продължат до 7 април. Българският филм „Изкуството да падаш” с режисьор Орлин Милчев дава старт на 21-то издание на фестивала на 30 март от 19.00 часа. Афишът на събитието включва пет филми с номинация за „Оскар”.

Това са “Тар” на режисьора Тод Фийлд, удостоен с наградата за най-добра актриса във Венеция` 2022, „Златен Глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм и повече от 50 награди и над 200 номинации от различни филмови форуми в цял свят.

В края на миналия месец получи и шест номинации за най-жадуваната фимова награда “Оскар” в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (Кейт Бланшет) и най-добър филм за 2022 година.

В категорията най-добър документален филм сред номинираните творби за „Оскар“е носителят на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция` 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“, който зрителите на „София филм фест на брега“ ще гледат на 6 април от 20.00 часа.

Сред номинираните за „Оскар“ предложения за най-добър международен филм са носителят на „Златен глобус“ в същата категория с две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации - „Аржентина, 1985“, както и вторият филм на Лукас Донт - „Близо“, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан. Лентата е отличена с над 30 награди от фестивали по цял свят.

Най-новият филм на Сам Мендес - „Империя на светлината“, е за виртуозността на Роджър Дийкинс - легендарен оператор с 15 номинации за „Оскар“. 21-то издание на “София филм фест на брега” отново ще подкрепи публиката със зрителни увреждания.

На 2 април, неделя, от 14.00 часа ще бъде представена лентата „Тишина”, коопродукция на Норвегия-Белгия. Вход е свободен за незрящи. Акцент в програмата на събитието са още 4 документални филми - „Повелителят на горите“, „Цялата красота и кръвопролитие“, „Една провинциална болница“ и „Герой на нашето време“.

Те ще представят интересни теми и герои. Международният кинофестивал „София филм фест на брега“ се провежда от 2003 г. в Бургас, като специално издание на фестивала-майка „София филм фест. Инициативата се реализира от „Арт Фест“, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Вижте пълната програма ТУК.