/ БГНЕС
С 42 гласа „За“ и 9 „Против“ общинските съветници приеха искането на група местни управници от ГЕРБ и Реформаторски блок за закупуването на мониторингова система, с която да се следи качеството на въздуха в Бургас.

Съветници искат глоби за шофьори на автомобили, които замърсяват въздуха

Положителното гласуване дава и „зелена светлина“ за покупката на газ анализатор, който ще бъде предоставен на КАТ. Докладната записка беше внесена в Общински съвет – Бургас след множество сигнали на граждани за задушливи миризми в града. Изготвилите предложенията съветници, посочиха и данни от местната администрация, според които 25,17% от замърсяването на въздуха в общината се дължи на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството.

Къде в България са дишали най-много мръсен въздух през отоплителния сезон?

По време на сесията стана ясно, в доклад на общината е посочено, че 50% от замърсяването на въздуха всъщност идва от отоплението на твърдо гориво през студените месеци от годината. „Защо ще купуваме уреди за контрол на качеството на въздуха, след като в Бургас няма замърсяване“, попита съветниците Ангел Божидаров. Той се позова на данни от няколко замервания на РИОСВ, според които няма нищо тревожно.

В Бургас отново излизат на протест, искат чист въздух

Георги Дражев пък предложи отлагане на дискусиите по докладната с думите: „тя страда от сериозни дефекти“. Така или иначе предложението му не беше прието с мнозинство. „Ще в подкрепа на предложението, но тези допълнителни мерки, няма да са много ефективни. Имаме и интересни предложения – миене на улиците, контрол на строителните фирми и техниката, която използват.

Замърсителите задължително трябва да бъдат глобявани. Добре, ние ще купим уредите, но как ние ще налагаме глоби, който ще налага тези глоби. Ако няма достатъчно контрол, каквото и да купуваме проблемът си остава“, каза по време на днешното заседание Живко Табаков.  

Въздухът е чист, казва РИОСВ

От своя страна Георги Дракалиев заяви, че в КАТ-Бургас вече имало газ анализатори и то цели три броя.