Безплатните прегледи за глаукома в очна болница "Бургас" ще бъдат от 12 до 18 март
Безплатните прегледи за глаукома в очна болница "Бургас" ще бъдат от 12 до 18 март / ОБ
Специалистите от Очна болница „Бургас“ и МЦ „Младост“ ще извършват безплатни скрининг прегледи за профилактика на глаукома. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 12 до 18-ти март. Желаещите трябва да се запишат предварително.
 
Профилактиките са насочени към хора с намаляло зрение, причината за което не е установена. Във възрастта след 55-годишна възраст рискът от развитие на очни заболявания се увеличава, затова освен за откриване на глаукома, офталмолозите ще извършват скрининг и за други социално значими заболявания като макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, катаракта и др. При показатели извън нормите или съмнения за очно заболяване на пациентите ще бъдат направени необходимите препоръки.
 
Кампанията на бургаската очна болница се провежда за девета поредна година. „Тъй като отбелязваната седмица не е достатъчна, за да се запишат многото желаещи, тази година скринингите ще продължат  и извън официалните седем дни“ – посочва д-р Методи Иванов, началник очно отделение.
 
Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а данните на Националната глаукомна асоциация сочат, че болните у нас са над 70 000 души.
Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008г. по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска организация.
 
Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0899 721945 (от 09.00ч. до 17.00ч.) или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к Славейков №174 (до спортна зала „Младост”).