/ Снимка: УМБАЛ-Бургас
5% ръст на ражданията отчете на днешния Бабинден Родилното отделение на УМБАЛ-Бургас. 1695 са децата, родени през 2018 г. в отделението. Отново преобладават момчетата.

През Отделението по неонатология, където се настаняват всички новородени, както и недоносените бебета, преминалите пациенти са 1815, т.е. над 100 от бебетата са пренасочени тук от други лечебни заведения.

Тревожно: Ниската раждаемост вече е трайна тенденция у нас

Оперативните раждания в УМБАЛ-Бургас са едва 25-27%, което е в златния стандарт на професията. „Това означава, че си четем учебниците и спазваме правилата на науката. Естественото раждане не е самоцел, но се стремим да го подкрепяме.

Не винаги успяваме, защото в отделението се занимаваме с най-тежките случаи, налагат се оперативни раждания в ранни срокове на бременността“, обясни д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение.  
 
По стар стил: Честваме Бабинден - ден на родилната помощ

Днес в болницата бе спазен ритуалът, с който се отбелязва Денят на родилната помощ – младата родилка Мина Попова поля ръцете на „бабата акушерка“ - д-р Антонио Душепеев. Д-р Душепеев благодари за подкрепата на директора на болницата д-р Бойко Миразчийски, както и Валери Симеонов, който съдейства за отпускането на 70 000 лв. за покупката на нови родилни легла и апаратура.
 
Ритуалът днес бе ограничен за външни лица поради грипната епидемия. На него присъства само ръководството на УМБАЛ-Бургас.