Местните власти проверяват казуса
Багер навлезе в плажа на града и започнал да изгребва пясъчната ивица в Созопол, за което местните жители подават сигнал. Тази сутрин, те се събраха на протест срещу разрушаването на пясъчната ивица. Според концесионера, обаче, дейностите по защита на ивицата са законни, предаде NOVA.

По тъмно снощи на пясъка в Созопол стъпва тежък багер. И започва изгребване на част от плажната ивица. Според местните жители това разрушава брега.

„Нормално ли е един плаж, който претендира за син флаг,  да изглежда по този начин, да е разровен целия, да влиза тежка техника. И забележете, късно вечерта в тъмното влизат и ровят в морето да вадят пясък. По никакъв начин, както и да го гледаш, не може да бъде нормално”, смята жител на града.

Санкционират концесионера на плаж „Академика“ заради незаконния паркинг

Концесионерът на плажната ивица обаче отрече багерът да е навлизал в крайбрежната част на плажа заливана от морето. Поводът за работата на багера снощи пък била подготвянето на предпазни чували с пясък, които да запазят наводнените крайбрежни заведения. Местните жители, обаче не са съгласни с действията на концесионера.

„Искрено се надявам към нас да се присъединят и хората от Поморие и Несебър, и всички Черноморски общини, да застанем твърдо за опазване на пясъчната ни ивица, ако не - ние ще продължим сами”, заканиха се местните.

От Басейнова дирекция и Община Созопол потвърдиха, че стопанинът на плажа е пуснал уведомителни писма преди изграждането на предпазните диги. Позиция изпратиха до медиите и от Министерството на туризма. В нея се твърди, че след извършване на проверка на място са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето.

„Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им”, заявиха още от Министерството.
NOVA