/ Община Бургас
Майстори на кожени изделия, грънчарство и ракита, произведения на изкуството - картини и пластики, дизайнерски чаши от полимерна глина, красиви украшения за чанти и раници, оригинални аксесоари от плъсти - хилядолетна техника за изработка на изделия от вълна, дизайнерски бижута, плетени играчки, цветя от полиестер, музика и рисуване ще оживят отново уличката на изкуствата „Алеко Константинов”.

Второто издание на Арт базар ще зарадва бургазлии и гости на града в два последователни дни, 8 и 9 април - петък и събота, в часовете от 11:00 до 17:00. Със свой литературен кът ще се включи Издателска къща „Знаци“.

„Флора 2022“ превръща Бургас в град на цветята: Посетителите ще видят 120-годишен бонзай

Тук четящите бургазлии ще открият книгата за чешита Петьо Пандира, автобиографичната книга на маестро Стефан Диомов - „Белите и черни клавиши на моя живот“, много интересни бургаски автори и книги за деца, свтрзани с морето и природата.

Впечатляващата стена за оцветяване с размери 10 кв. метра отново ще е на разположение на малчуганите, които обичат да съчетават цветовете, а резултатът ще е красива картина, създадена от десетки сръчни ръчички. Темата на събитието е „Празнувай и рисувай Черно море“.

И в двата дни в новото пространство ще бъдат изложени ръчно изработените сувенири на „Морски знаци”, авторски бижута, картини и пластики на галерия „Богориди”, ръчно плетените играчки на Мария Кирякова.

Свои произведения на изкуството ще представи и популярното семейство художници Гари и Ели от галерия “GАRYELI”. Гинка Минева ще покаже ръчно изработени цветя от метал и полиестер.

По традиция в Арт базара със свои произведения ще се включат и студенти от Филиала на Националната художествена академия, а талантливият Иван Грозев ще рисува забавни шаржове.

Посетителите ще се срещнат с Красимир Щерев, който е сред утвърдените имена в занаята кожарство и кожухарство. Продукцията му включва пантофи, гривни, шапки и други.

В петък майсторът на ракита Станко Киров ще покажа тънкостите на тази древна техника, а атрактивният майстор грънчар Явор Топалов ще представи интересна техника в създаването на произведения от глина, съчетавайки старите традиции и модерните течения в изобразителното изкуство.

Тони Видева ще покаже своите авторски морски произведения, а Стефка Костадинова ще зарадва посетителите с дизайнерски чаши и бижута. Посетителите на базара ще научат и за последните актуални тенденции в татуировките, ще чуят консултации и препоръки от професионалистите от Tattoo Club Burgas.

Семейна Бакалия ще презентира здравословни, домашно приготвени храни и напитки от еко земеделие и животновъдство. На 9 април - събота Фолклорна група към Фондация „Шанс за децата на България“, с ръководител Мария Халачева, ще изнесат празничен концерт от 11:00 часа.

Събитието се организира от Общината, Дружеството на бургаските художници, Регионална занаятчийска камара и Филиала на Националната художествена академия.