Археологическа есен в Несебър
Археологическа есен в Несебър / Пресцентър

Археологическата есен в Несебър ще бъде много напрегната и интересна, уверяват от тамошния музей. До няколко дни започват проучвания на няколко обекта. Първият е на улица „Крайбрежна”, където през 2006-2007 година бяха проведени спасителни разкопки. Ръководител на проучването е доц. Анелия Божкова от БАН, заместник-ръководител е Петя Кияшкина от музей „Старинен Несебър”.

Същият екип ще ръководи и проучванията на втория обект - археологическия комплекс при западната порта на града – северозападен сектор. Целта е теренът да се допроучи и да се освободи, за да може да се реализира проектът за консервация и реставрация, изготвен на идейна фаза още през 1994 година. Това е едно възлово място при входа на града, откъдето започват всички туристически обиколки.

Много скоро предстоят и спасителни археологически проучвания на късноантична сграда (терми) в Обзор. Част от нея беше разкрита при изкопни работи още в края на 2011 година, но в момента е осигурено финансиране от бюджета на Община Несебър и е сформиран екипът, който ще проведе проучването.