/ Снимка: Лалка Димитрова
Мобилен телефон е открит в килията на 33-годишния Румен Янакиев, който е един от тримата обвинени за палежа пред дома на фоторепортера Борислав Пенков. Това огласиха днес от Бургаската районна прокуратура при разглеждането на искането на Янакиев да бъде пуснат на свобода срещу подписка.

Припомняме, че той бе задържан през октомври м.г. , и заедно с Петър Биберов-Кюфтето и Даниел Стефанов, привлечен под наказателна отговорност за участие в престъплението. За поръчител е сочен Биберов, който обаче бе пуснат на свобода срещу 2 000 лева гаранция, а за преки извършители Янакиев и Стефанов.

Румен е в ареста от края на октомври м.г., а в случай, че бъде освободен оттам съществува реална опасност да направи опит да въздейства върху свидетелите, подчертаха от държавното обвинение. И съобщиха, че при претърсване на килията му в затвора, която той делял с другите двама обвиняеми, е намерен джи ес-ем. От него са проведени изходящи повиквания към два телефонни номера, за които в момента се извършват анализи от МВР.

„Той е бил в килия с пет лица. Не е ясно чий е телефонът”, контрира адвокатът му. Според защитата няма улики срещу Янакиев. ДНК – то от събраните веществени доказателства – сред които и бутилката и връзката за обувка, не съвпадало с неговия профил. Освен това от тримата анонимни свидетели, на които се основавало обвинението, двама били полицаи.

Адвокатът счита, че подпалвачът е разполагал с ключ от входната врата на блока, в който живее Борислав Пенков, запалил е автомобилната гума пред апартамента на фоторепортера, излязъл е навън и... отново заключил.

„Обвиненията срещу тримата са повдигнати след посещение на министър-председателя в Бургас, който каза, че лицата трябва незабавно да бъдат задържани. А понеже делото няма да издържи в съдебна фаза, от Бургас го прехвърлят в София”, е защитната теза. От магистратурата уточниха, че материалите по случая са изпратени в специализираната прокуратура с данни за образуване на разследване за организирана престъпна група.

„Касае се за много по-тежко престъпление от палеж, тъй като на карта е бил поставен живота на много хора”, е тезата на прокуратурата.

Янакиев остава под стража, постанови съдът.