Оказваме пълно съдействие при извършваните ежедневни проверки от страна на институциите и нямаме притеснения за законността на действията си, се посочва в позиция на Общината
Полиция влезе в сградата на Община Бургас. По информация на NOVA проверката е във връзка със сигнал за издадена преди години заповед на кмета за продажбата на имоти в Национален парк „Росенец”.

Представители на няколко институции изискаха и иззеха папки с документи от общинската адмнистрация. По непотвърдена информация се проверява разрешително за продажба на имот в „Росенец”, което съвпада с разрешително, отнасящо се до бургаския хлебозавод.

Събарят незаконни обекти в местността „Росенец“ край Бургас

Бяха проведени и разпити на място за изясняване на обстоятелствата около земите край морето. По-късно проверка започна и в Областната управа. Тя касае документация от 2013 г.

Редица сигнали за парк „Росенец” са попадени от представители на неправителствената Организация в защита на българските граждани, които също дойдоха пред Община Бургас.

"Доказа се кои са незаконните сгради. Това, което не може да се докаже, е притежание на кого са и кой ги е изградил. Другото, което се опитахме да установим в разговор с областния управител, беше свързано с това, че там има прекарани партиди за ток, вода и т.н. Все още не е известно чии са тези партиди", коментира Бисер Русимов, представител на ОЗГБ.

"Искрено се надявам тези проверки да е останат забравени във времето, а наистина да има някакви реални дейтвия, арестувани, хора, които да си понесат отговорността по закона за тези безчинства, безобразия и корупционни схеми, които са извършвали през годините", заяви Стефан Петров от ОЗГБ. 

Оказваме пълно съдействие при извършваните ежедневни проверки от страна на институциите и нямаме притеснения за законността на действията си, се посочва в позиция на Община Бургас във връзка със запитвания от страна на медиите за извършена полицейска проверка в сградата на местната, предава Агенция "Фокус". 

"В Община Бургас ежедневно се извършват проверки от различни институции. Община Бургас съдейства на всички контролни органи, които следят за законността във всяка една сфера.

Обявиха обществена поръчка за събарянето на незаконните сгради в „Росенец“

Общината приветства усилията на българските институции да реагират на всеки един сигнал, оказва пълно съдействие и няма никакви притеснения за законността на действията си. Всички документи свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата са предоставени многократно на компетентните органи", се посочва в позицията.

От Общината добавят, че изисканите документи са били предоставени отново и днес. "Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд и със заповед ги е деактувала в полза на държавата. Община Бургас няма отношение към последващото разпореждане с държавни имоти", се посочва още в позицията. 
nova.bg