Среща на жените от бизнеса и науката
Среща на жените от бизнеса и науката / chernomorie-bg.com/Лина Главинова
Избираме вносна храна, пред най-чистите български култури, твърди акад. Атанасов

Трябва да се върнем към уникалната ни природа, за да подобрим здравето на българина - ние сме едни от най-болните хора в света. Същевременно живеем едно от най-биологично чистите места в света. Страната ни е четвъртата по биоразнообразие и по износ на природни продукти.  Вместо нея купуваме и се храним с внос, който не  е подходящ за нас и не е толкова полезен за българите. Това каза акад. Атанас Атанасов, основател на Геномен център към Софийския университет.  Научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии у нас. Член е на Украинската академия на селскостопанските науки, професор е в Университет де Монтфорт, Лестър, Англия, член на Руската селскостопанска академия


Проф. Турманова: Оценките за медицинския факултет са високи, имаме привлечени преподаватели


С лекция по темата "Българското земеделие, здравето и дълголетието" той взе участие в шестата среща на жените в бизнеса и науката, която се провежда традиционно в навечерието на 8 март в Бургас. Форумът се организира от зам. областният управител проф. Севдалина Турманова - координатор на РАЦ на БАН в Бургас и Търговско-индустриална камара - Бургас, чийто представител Видка Вълчева отправи поздравление и лично от председателят на Българска стопанска камара - Радосвет Радев.
Срещата беше открита от проф. Турманова и зам. кметът Руска Бояджиева. 

Дарик се слуша повече от жени


По думите му, доказано лимита на човешкия живот днес е 120 години и средната продължителност, заложена в нашите гени, е 120 години. Дори е възможно да се окаже, че е много по-голяма. Акад. Атанасов обаче е категоричен, че това, което играе главна роля в продължителността на нашия живот е храната, определяща до 50% от здравето ни. Но не е единствена, защото трябва да е съчетана с положително мислене, които обаче изисква действия, които не са насочени към взимане, консумация и удовлетворяване на нуждите единствено и само, а към отдаване в полза на природата, в полза на обществото.  

Кралицата на дълголетието е храненето, а крал е движението

За това съветвам хората да се движат и да приемат повече с жива храна - плодове, зеленчуци, чисти зърнени култури.

„Можем да повлияем на генома си само чрез позитивно мислене. Усмихвайте се, уважавайте другите, прощавайте, обичайте", съветва специалистът.  Той сподели, че само след няколко години срещу 100 лева всеки геном ще може да бъде секвениран. Така лесно ще може да се разчита цялата наследствена информация на човека и да се правят индивидуални режими на хората според слабостите и възможностите. "Науката се развива бързо и може да бъде от полза за здравето, когато обаче се обвърже със заобикалящата ни среща".  

Във форума по темата "Ролята на преговорите при разрешаване на конфликти" се включи и академик Димитър Димитров от БАН.
Над 50 дами от Бургас взеха участие в срещата, която се проведе в гранд хотел и СПА "Приморец". Сред тях бяха управители на фирми, директори на професионални гимназии, представители на институции, медии и други.