/ Дияна Бедросян
Севдалина Турманова в ефира на Дарик Югоизток
100811
Севдалина Турманова в ефира на Дарик Югоизток
  • Севдалина Турманова в ефира на Дарик Югоизток
Изцяло съобразената с нуждите на медицинското образование сграда и ТОП оборудването в нея ни спечелиха високата оценка за бъдещия Медицински факултет в  Бургас от комисията по акредитация, която беше на посещение тук в края на миналата година. Това обяви в ефира на „Дарик“ Югоизток заместник-областният управител проф. Севдалина Турманова.

По думите й, вече е получени и положително становище от Националната агенция по оценка и акредитация. Предстои внасяне на предложението за разкриването на факултета към към университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Министерски съвет от образователния министър и гласуването му в НС.

"Сградата отговаря на всички изисквания. За положителната оценка, която получихме в началото на декември миналата година, спомогна и акредитирането на две нови университетски болници в Бургас. Тоест, тук вече имаме и база за практика на студентите. Извървяхме много дълъг път.

Това е кауза не само за Бургас, но и за целия регион. Желанието да създадем медицински факултет е обосновано от това, че имаме традиции в това отношение. Тук се намира един от най-старите медицински колежи за медицински сестри, помощник фармацевти, рехабилитатори“, допълни проф. Турманова.
 
Паралелно с процедурата по акредитиране на факултета, се водят и разговори с водещи специалисти, които да преподават в Бургас. За нуждите на преподавателите във висшето училище ще бъде осигурен жилищен фонд.

„Вече имаме привлечени преподаватели и структурирани катедри. Плановете са да приемем между 20 и 25 студенти, но това е само първоначално, тъй като сме преценили внимателно възможностите, които имаме към момента. В Бургас има 6 580 студенти. Тази цифра ни дава да разберем, че много голямата част от зрелостниците продължават образованието си тук“, съобщи заместник-областният управител.

Още за бъдещия Черноморски научен център за иновации и син растеж, който трябва да бъде създаден в Бургас, благотворителните инициативи и работата на проф. Турманова, насочена към най-уязвимите групи от обществото, чуйте в прикачения файл: