Бургаската болница със супер IT система, бори се за медицински факултет
Бургаската болница със супер IT система, бори се за медицински факултет / netinfo
Бургаската болница със супер IT система, бори се за медицински факултет
48382
Бургаската болница със супер IT система, бори се за медицински факултет
  • Бургаската болница със супер IT система, бори се за медицински факултет

 

Бургаската болница от днес е одобрена от Министерството на икономиката по проект за нова система за обработване на целия поток от информация. Проектът се подготвя от миналата година и с реализацията му МБАЛ - Бургас ще стане второто здравно заведение в България с подобен съвременен склад за обработка на данни, след Военномедицинска академия в София. Това съобщи за Дарик изпълнителния директор на бургаската болница - д-р Георги Матев.
Според него 2011 година завършва успешно за болницата с проекта за преместване на инфекциозното отделение, което се очаква да бъде приключено до края на месец март 2012 година. За последните 12 месеца дълговете на болницата са намалени с над 2,5 млн.лв., а успоредно с това са стартирани четири европроекта. Новата закупена техника е на стойност 1,5 млн лв.
В сградата на МБАЛ - Бургас ще бъде освободено място и за нов медицински център. От следващата година ще бъдат създадени и 6 нови специализирани кабинета. На този етап в здравното заведение работят 12 доцента и професори. В болницата на този етап няма вакантни места за медици. 1 112 души работят в МБАЛ при 509 легла.
„Перспективата е създаване на медицински факултет. Болницата вече е одобрена от Министерството на здравеопазването като клинична болница за 2011 година. До средата на 2012 г. се надяваме вече да сме част от академичнто сдружение на България", каза още д-р Матев.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл: