Бургас ще има свой медицински факултет
Бургас ще има свой медицински факултет / netinfo

Факултетът по „Обществено здраве и здравни грижи" в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас получи акредитация и пътят към откриването му е вече отворен.

На свое заседание акредитационния съвет на Национална агенция за оценяване и акредитация, ръководен от проф. Б.Биолчев даде положителна оценка на становището на експертите, както и акредитация на бъдещия факултет в структурата на държавното учебно заведение.

Идеята за създаването на престижния факултет беше подкрепена от Областна администрация-Бургас, Община Бургас, МБАЛ-Бургас, РЗИ-Бургас, както и цялото ръководство на университета. Подкрепата си дадоха и депутатите от групата на ГЕРБ в предходното Народно събрание.

Според депутата д-р Галина Милева министърът на образованието и науката вече има основание да упражни правата си по чл.10, ал.2, т.1 от Закона за висшето образование и да внесе проект на Решение на Министерски съвет за предложение до 42-ро НС за откриване на Факултет по обществено здраве и здравни грижи в структурата на Университет „Проф.д-р Асен Златаров"-Бургас.

Университетът има разрешение за строеж, проведен е търг и има избран изпълнител. За 2012 г. Община Бургас осигури средства в размер на 200 000 лв.

В новия факултет ще се обучават студентите от специалност „Медицинска сестра" в образователно-квалификационна степен „бакалавър", които досега се обучаваха в Катедра „Здравни грижи" във Факултета по обществени науки. Новият факултет ще осигурява и обучението в специалностите „Рехабилитатор", „Пом.-фармацевт" за ОКС „професионален бакалавър". Очаква се към него да премине сега съществуващия Медицински колеж, в който се обучават медицински сестри.