/ Pixabay
Читалище „Изгрев 1909” и ИК „Хермес” представят Александър Чобанов - писател и сценарист, в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.

Ако сте фенове на Иван Костов

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии  Б1, Б2, 11 и 12 ще получат от доброволци книжка с разказа „Калинката” на Александър Чобанов и посланието му: „Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето - превръща се в НЕОТМИНАЛО". 

"Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за четене. От 18,00 часа Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева - Стоянова.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 година. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът „One city, one Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия", съобщиха от бургаското читалище. 

Спомнете си за Николай Искъров утре вечер

През 2013 година народно читалище „Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика и представи младия писател Явор Веселинов, последван носителката на престижни български награди за литература Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев с трилогията РАЙ, бургаския фантаст Янчо Чолаков, автора на „Ритуалът” Радко Пенев и Георги Бърдаров с „Аз още броя дните”.

Партньори в седмото издание са ИК „Хермес”, Дарик радио Бургас, Професионална търговска гимназия и НУМСИ „П. Владигеров”. Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас и Бургасбус ЕООД .