Възобновяват опитната станция за отглеждане на земеделски култури в Сандански?
Възобновяват опитната станция за отглеждане на земеделски култури в Сандански? / netinfo
Възможности за възобновяване на опитната станция за отглеждане на земеделски култури на територията на Сандански обсъдиха на специално организирана среща днес в Сандански областият управител Владимир Димитров, директорът на института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов с ръководството на община Сандански и заинтересовани от бранша.

Идеята е да бъде обособено звено от трима научни сътрудници, трима техници и трима работници. Областната управа и община Сандански могат да участват като предоставят помещения и земи за целта, поясни областният управител Владимир Димитров.

По думите му усилията трябва да са насочени към публично-частно партньорство, като за целта трябва да бъде създадено сдружение и в по-късен етап агенция, които да могат да кандидатстват за финансиране по европейските фондове. Земеделските производители в района имат нужда от научна помощ за своите насаждения, заяви проф. Домозетов и цитира случаи, когато се отглеждат овошни насаждения на неподходящи за това места и очакванията не се оправдават.

"Българският производител няма необходимата култура и по този начин няма как да се впише адекватно сред европейските си партньори", подчерта още проф. Домозетов.

Председателят на „Златен лист”, Петрич Андон Чопаков обяви, че кооперацията разполага с база и помещения и може да участва като акционер в инициативата и изрази убеденост, че община Петрич също ще помогне.

Държавата трябва да развърже ръцете на хората, които искат да се занимават със земеделие и на тези, които искат да инвестират в него, подчерта участник в срещата земеделски производител.