Тютюнджиите в Неврокопско са в стачна готовност
Тютюнджиите в Неврокопско са в стачна готовност / Снимка: Дарик, архив
Тютюнопроизводителите в Пиринско са в стачна готовност заради неизплатени премии. Става въпрос за парите от преходната национална помощ, които трябваше да са по сметките на стопаните до 20 април. 

„На среща с ръководството на Държавен фонд „Земеделие” получих уверение, че парите ще бъдат раздадени между 3 и 5 май. Забавянето е заради технически проблеми при изчисленията и алгоритмите. Не се ли изпълни това, ще има протести, защото няма кой да спре хората. Достатъчно време чакаха”, заяви кметът на община Сатовча Арбен Арбенов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Той е категоричен, че търпението на тютюнджиите вече се е изчерпало и това е последната отсрочка, която дават за изплащането на националните помощи за тютюн. „Още повече, че в нашия регион стотици тютюнопроизводители останаха излъгани от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” и още не са си взели парите за предадените количества „зелено злато” от реколта 2016”, каза още Мименов. Той ще води поредни преговори с представителите на гръцката фирма, за да се търси решение на проблема. Преди месец гърците поискаха отсрочка до края на месец май, за да се издължат на стопаните.