Съветниците от БСП излязоха с обръщение за бюджет 2010
Съветниците от БСП излязоха с обръщение за бюджет 2010 / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

 

 

                                           О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

НА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГРУПАТА НА БСП В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БЛАГОЕВГРАД

                                     Уважаеми съграждани,
    Днес, Общински съвет – Благоевград разгледа двата най-важни документа.
Първият – Отчет  за изпълнението на Бюджет 2009 година - отразява развитието на Общината през 2009 година във всички сфери на нейната отговорност (образование, здравеопазване, социални грижи, инфраструктура и т.н.)
    Вторият – Проект за бюджет 2010 година - полага финансовата основа за развитието на Общината през настоящата година.
    През 2009 годна сме свидетели на най-мащабния инвестиционен проект за последните 20 години, в рамките на който бяха изцяло подменени и реконструирани В и К съоръженията; извършване на газификация в основните квартали; асфалтиране и възстановяване на голяма част от улиците на града; рехабилитация на 20% от междуселищната пътна мрежа.
    Извърши се  модерно преобразяване на училища, детски градини и ясли, които отговарят на съвременните изисквания за отглеждане на нашите деца.
    Община Благоевград бе призната за най-успешна в управление и усвояване на средства по оперативните програми, за което кметът Костадин Паскалев бе награден лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
   
За всички е ясно, че в условията на криза, това е един професионално изпълнен бюджет, чрез реализирането на който продължи развитието и превръщането на Благоевград във все по-привлекателен център за живеене.
    Въпреки безспорните резултати Отчетът на бюджет 2009 не беше приет от представителите на ГЕРБ, ЗС „Александър Стамболийски”, Гражданско сдружение за Благоевград, ЛИДЕР и ВМРО.
    Несъмнено е, че поведението на тези партии и движения е политически акт, с който се тръгва, макар и твърде рано към предизборна кампания.
    Явни са амбициите на тези политически групи да се преборят за кметския стол, опитвайки се да отричат грубо и безпринципно всичко извършено досега от кмета Паскалев и общинска администрация. А летвата се вдигна твърде високо и с ниския си ръст тези господа трудно могат да я достигнат!
    Още по-арогантно и неаргументирано тези наши колеги постъпиха с проекта за бюджет 2010. Какво ще ни донесе той след безпрецедентното „ан блок” гласуване на голяма част нелепи предложения от умотворците на ГЕРБ, ЛИДЕР, ЗС „Ал. Стамболийски” и ВМРО:
    - Спиране реновирането на останалата част училища, детски градини и ясли;
    - Спиране обновяването на улиците; В и К мрежата; невъзможност за полагане на асфалтовото покритие на улиците в кв. Грамада, които само за една година отново ще се превърнат в предишните
    - Сериозно намаляване възможността за поддържане и развитие на зелената система и чистотата на общината;
    - Намалява се издръжката на емблематични за Благоевград културни институции, които имат голям принос в националния и международен авторитет на общината.
    В неистовия си стремеж да блокират инициативите на кмета и изпълнението на предизборната му програма, те превръщат бюджет 2010 в заложник на тесногръдите и теснопартийни виждания, но реално спират развитието на общината и пряко засягат интересите на нейните граждани.
    Уважаеми съграждани, маските са свалени, демагогията свърши - това е реалната политика на ГЕРБ и техните сателити!


Обръщението на групата съветници от БСП е публикувано без редакторска намеса