/ Дарик
Парти, организирано от студентите в АУБ, разтревожи общинската организация на ВМРО в Благоевград. Според воеводите, на 20 февруари в областния център се предвижда "събиране на лица с нетрадиционна и различна сексуална ориентация, като събитието се организира от т.н. „ЛГБТ“/б.р. движение на хора с различна сексуална ориентация/. 

"Предстоящата сбирка може да предизвика обществена реакция и това да доведе до ескалиране на напрежението", заяви общинският лидер Станимир Радулов, който призова кмета Атанас Камбитов да спре студентското парти. От ВМРО тази сутрин дори внесоха писмен сигнал до общината. 

Ръководството на АУБ реагира бързо на този сигнал и с официално изявление подкрепи планираното за 20 февруари парти, организирано от студентите.

"Нашата роля като образователна институция е да възпитаваме младите хора в демократични и социални ценности, присъщи на нашето съвремие и да изграждаме у тях дух на толерантност и подкрепа към различията. Като дом на студенти от над 40 държави, различни като култури, етноси, религия и раса, Американският университет има отговорността да мотивира и гради всекидневно взаимно зачитане и уважение между всички свои студенти, независимо от техния произход, култура, полово самоопределение и всякакви други фактори, които внасят различност", обявиха от ръководството на АУБ.

"За нас, като образователна институция, е от ключово значение да мотивираме нашите възпитаници да бъдат социално ангажирани към значимите „горещи“ теми, които възникват в общественото пространство. Затова подкрепяме тяхната инициативност и желание да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболелите проблеми, а не да ги игнорират", подчертаха от университета.