Смиленов протегна ръка на общините
Смиленов протегна ръка на общините / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Как да се намалят пропуските в работата на общинските съвети и да се преодолее връщането на решения от експертите на Областната администрация. Тази тема обсъждаха на работна среща днес областният управител на Благоевград Валери Смиленов и екипът му с кметове и председатели на общинските съвети в региона.

В заседанието, което се проведе в Калъпчиевата къща, участваха градоначалниците на Симитли, Гоце Делчев и Гърмен, свои представители имаха и общините Кресна, Струмяни, Сандански, Банско, Якоруда и Петрич.

Среща от подобен характер се прави за първи път от години насам, като представителите на местните власти в областта приветстваха инициативата на Валери Смиленов и поискаха в бъдеще да се организират повече тематични срещи между общините и Областната управа.

Идеята за това събиране е провокирана от битуващото погрешно схващане, че областният управител връща решения на общинските съвети за щяло и нещяло, обясни държавник № 1 в Пиринско, който подчерта, че в това отношение Областната управа няма двойни стандарти.

Валери Смиленов изрази недоумение защо на поканата му са се отзовали едва трима кметове и определи отсъствието на останалите като демонстрация. Желанието ни е да ви помагаме и е неприятно, когато трябва да връщаме решения на местните парламенти, обяви Смиленов пред общинските служители.

Протегнали сме ръка към вас и заявявам категорично, че сме добронамерени. Който и да поиска помощ, няма да му бъде отказана, ако трябва заедно ще ходим при министрите, важното е да се решават проблемите на хората в общините, се обърна още към участниците в срещата.

Експертите на Областната администрация представиха своето предложение, което подготвят за иницииране на законодателна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация и АПК. Управата ще иска окомплектоването на документите по взетите решения да се представя в 14-дневен срок, а не както е сега - в 7-дневен срок. Така общините ще имат време да бъдат по-прецизни в представяне на документацията пред Областната администрация, за да не се стига до масово връщане на решения, изтъкнаха експертите от държавното ведомство.