Шест семейства от Благоевград вече подадоха документи за ин витро
Шест семейства от Благоевград вече подадоха документи за ин витро / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Общинската комисия за разглеждане на постъпилите искания за финансово подпомагане на семейства, нуждаещи се от процедури “ин витро”, провежда днес първото си заседание.  

Членовете й ще приемат Методически указания за кандидатстващите за финансиране и график за дейността на комисията. Председател е д-р Владимир Пандев – гл. експерт “Здравеопазване”, в състава й влизат общинските съветници Димитър Урдев, Христо Ковачки, д-р Данко Ангелов и Василка Колчева, както и ст. юрисконсулт Ани Рашкова и Гергана Тричкова – гл. специалист “ТРЗ”.

Комисията е назначена от кмета Костадин Паскалев съгласно Правилника за финансиране на процедури “ин витро” на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми.

Правилникът за финансиране на "ин витро" процедури бе приет на заседание на Общински съвет - Благоевград на 29 юли тази година. Той е публикуван на интернет страницата на Община Благоевград и допуска кандидатстването за финансово подпомагане на двойки и семейства с репродуктивни проблеми, които не са одобрени за финансово подпомагане от други фондове и живущи на територията на общината за един опит в рамките на текущата година.

Отпусканите средства са в размер до 5000 лв. на заявител. Гласуваната за финансиране на тези процедури сума в общинския бюджет е 100 000 лв.

Документи за кандидатстване за финансиране по този правилник вече се приемат в деловодството на Община Благоевград. До момента за финансово подпомагане са подали заявления шест семейства.