Рязаха лента на участък от АМ Струма
Рязаха лента на участък от АМ Струма / Пресцентър

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" - инж. Лазар Лазаров, откриха готовия и напълно завършен пътен участък ЛОТ 4 Сандански - Кулата от автомагистрала „Струма".

Губернаторът Михайлов отправи своите благодарности към правителството, за успешното реализиране на този мащабен и значим за страната и региона проект, към изпълнителите - за завършването на участъка в определените срокове, и не на последно място към местното население за проявеното търпение.

Дължината на открития днес участък Сандански-Кулата е 14,7 км.

В участъка са построени пътен възел „Петрич – Мелник“, пътен възел „Генерал Тодоров“, пътни връзки за селата Ново Делчево, Дамяница, и за Марикостиново.

Пресичанията на пътищата от републиканската пътна мрежа са осъществени на две нива. За обслужване на земеделските стопани има 4 селскостопански надлеза. Изградени са 2 жп надлеза и 4 моста – над река Левуновска.

Пътното платно за движение е с обща ширина 29 м, като всяка лента е по 3,75 м, а аварийните ленти - 2,5 м. Положената хоризонтална маркировка е шприцпластик със светлоотразителни перли, което повишава видимостта й през нощта и безопасността на движението.

"Автомагистрала „Струма“ има важно икономическо значение за района, защото по долината на река Струма има шест града с общо население 139 120 жители, което представлява 72% от градското население в областта. Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич и по тази отсечка се осъществява и пътният трафик за Гърция. Изграждането на завършения към момента участък ще допринесе за по-динамично развитие на района, тъй като важното икономическо значение на този инфраструктурен проект е обусловено от стратегическото място на областта, на чиято територия е транспортният международен коридор", заяви Бисер Михайлов.

"Нека има мир по пътищата. Благословено и безаварийно пътуване за всички шофьори", пожела Неврокопският митрополит Серафим при отслужването на тържествения водосвет.