Поликлиниката в Благоевград се руши, падат отделни пана от окачен таван и облицовъчни площи от фасадата, но най-голямата поразия сътвори ремонтът ѝ.

Преди година започна ремонт в поликлиниката, пусковият срок мина, а краят му не се вижда. Вътре все едно е паднала бомба.

БГНЕС

През август на миналата година персоналът на Спешен медицински център (ЦСМП)-Благоевград, включващ и обслужващите Регионалния координационен център, който приема обажданията от телефон 112, се изнесоха от заеманите помещения на приземния етаж в северното крило на поликлиниката.

Причината бе ремонт на помещенията, в които трябваше да се настани Спешно-приемното отделение на МБАЛ, намиращо се на 10 метра от изнеслия се ЦСМП.

БГНЕС

Целият персонал на ЦСМП - шофьори, лекари, сестри и шофьори, барабар с автопарка-линейки, бяха преместени в блока на МБАЛ, на мястото на затвореното очно отделение, под тях е УНГ-отделението, а над тях комшии им станаха пациентите на психото или т.нар. „Стационар за психично здраве“.

Алеите между отделенията, задръстени от спрели частни автомобили, бавят линейките с екипите на ЦСМП, обслужващи спешните повиквания. Благоевградската МБАЛ е павилионен тип болница, състояща се от седем отделни блока.

БГНЕС

В района на МБАЛ има изоставени и рушащи се сгради като тази на бившия кухненски блок, ламаринените гаражи, бараката на патологията и бившата морга, които не се блъскат, за да не възникнат евентуални реституционни претенции.

БГНЕС

Някъде в края на август един файтон работници на столична фирма нахлуха с чукове в освободените от ЦСМП помещения и започнаха да рушат и къртят стени и стълбища в построената през 1987 г. поликлиника.

За месец бе разрушено „Х“ образното стълбище, водещо от ЦСМП към медицински център „Симпатия“ и ТЕЛК-а. Армирано с желязо с дебелина Фи 30 мм стълбище се опъна на строителната бригада. Накрая в бившите помещения на ЦСМП влезе малък багер, който свали стълбището.

БГНЕС

Желязото бе изнесено и ремонтът спря в края на 2023 година. За да осигурят достъп на работещите в МЦ „Симпатия“ и пациентите им, се наложи да се пробие врата, а в изтърбушеното приземно и бивше крило на ЦСМП работници никой не видя.

Търсеше се нов надзорник на обекта, не се знае дали се намери, но вече осми месец нищо не е пипано. На втория етаж над погрома се намира неотложният и лекарски кабинети на специалисти, като и „Симпатия“. На третия етаж е клиничната лаборатория, на четвъртия - отделението по образна диагностика, а на последния – управата на МБАЛ-Благоевград.

БГНЕС

Разрушеното „Х“-образно стълбище бе част от носещите конструкции на северното крило на поликлиниката, говори се, че има нарушения при извършването на ремонта, които носят риск за четирите етаж над него.

До сега са падали няколко от облицовъчните плочи на всички от четирите стени на поликлиниката. Липсват и плоскости от окачения таван при колоните, държащи сградата от юг и север, както и преди тунела за линейките на вътрешно-болничния транспорт.

БГНЕС

На затворения вход към бившето ЦСМП има информационна табела, според която строителната площадка е открита на 11 октомври 2021 г., а ремонтът трябва да приключи през юни 2024 г.

Възложител на ремонта са Министерство на здравеопазването и МБАЛ-Благоевград АД, а бенефициент е Министерство на здравеопазването по оперативна програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2024 година по приоритетната ос „Регионална здравна структура“.

БГНЕС

За сравнение между държавното и частно здравеопазване, само на 15 метра от карето на поликлиниката се намира модерна частна болница, при която приключва трети етап на разширение.

Двете лечебните заведения са несравними дори и само на външен вид.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС