Приемат документи за създаване на Сдружения за саниране на блокове
Приемат документи за създаване на Сдружения за саниране на блокове / Дарик - Благоевград, архив

Собствениците на апартаменти в над 20 жилищни блока подготвят документи за създаване на Сдружение за кандидатстване за безплатно саниране на панелните сгради.

Заявленията за създаване на сдружения се намират в деловодството на Община Благоевград на партерния етаж на сградата. Вече са факт и първите подадени заявления.

Специалистите от община Благоевград са категорични, че ще помогнат на гражданите с всичко необходимо при подготвяне на заявленията за кандидатстване.
По думите на зам.-кметът по строителството и сигурността в община Благоевград Антоанета Робева вече е направено обследване на всички блокове в централните части на града, както и във всеки един от кварталите на града.

В Благоевград има над 150 сгради, които отговарят на условията за кандидатстване по проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за саниране на жилищни сгради.

Условията, с които гражданите на Благоевград трябва да бъдат запознати, са, че по програмата за безплатно саниране могат да кандидатстват всички многофамилни  жилищни сгради, построени по индустриален способ- едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофраж. Минималният брой на апартаментите в сградата трябва да наброява 36 самостоятелни обекти с жилищно предназначение.

За целите на програмата е необходимо да се регистрира едно Сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо от входовете в нея.

Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата, припомнят от Общината.

Целта на кметското ръководство е да бъде максимално полезно на гражданите, за да може до края на януари, когато се очаква да излязат пълните методически указания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сдруженията да бъдат сформирани. Гражданите могат да разчитат на пълна помощ от страна на общината за попълване на документите. Информация може да бъде получена и на телефони 073/ 86 78 21 – Даниела Паризова и 073/ 88 44 37- Ваня Гатева, експерти от община Благоевград.  „В информационната кампания активно ще бъде включен и Културно- информационният център в Благоевград, който се намира на площад „Георги Измирлиев”.

Ще бъдат поставени образци, а в дните вторник, сряда и четвъртък от 13.30 до 18.30 часа на място ще присъстват специалисти от общинска администрация, които да отговарят на въпроси за регистрацията на сдруженията и да съдействат на гражданите при попълването на заявленията. При нужда, специалистите ще присъстват на общите събрания на домоуправителите на блоковете”, каза още зам.-кметът Робева.

Тя припомни, че за собствениците на апартаменти в жилищни блокове има още една опция за саниране на жилищата и това е програмата „Региони в растеж 2014- 2020 година”, където се очаква да попаднат повече жилищни сгради.