Преобразуват Техническия колеж към ЮЗУ във факултет
Преобразуват Техническия колеж към ЮЗУ във факултет / снимка: Дарик-Благоевград

Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация взе решение за преобразуване на Техническия колеж към Югозападния университет в Технически факултет, съобщават от пресцентъра на учебното заведение.

Идеята е по този начин да се даде възможност на студентите, които в момента се обучават в образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър" да получават по-високата степен "бакалавър". Акредитацията е в същите професионални направления и специалности, които съществуват в момента.

Ще бъде открита и нова специалност - "Опто и нано електроника" Следващата стъпка е утвърждаване на проекта от Министерски съвет на Република България.  Югозапдният университет "Неофит Рилски" е подал документация и за преобразуване на Факултет "Обществено здраве и спорт" във Факултет "Обществено здраве, здравни грижи и спорт".

Намерението на ръководството на Университета е да се открият нови специалности и професионални направления, свързани с подготовката на медицински сестри и акушерки, и специалисти с треньорски профил в сферата на спорта.