Премиерът Сергей Станишев откри новата академична година в ЮЗУ „Неофит Рилски”.
Премиерът Сергей Станишев откри новата академична година в ЮЗУ „Неофит Рилски”. / netinfo
На тържествена церемония в ЮЗУ „Неофит Рилски” бе открита новата академична година. Премиерът Сергей Станишев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, заместник-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов и неврокопският митрополит Натанаил, бяха само част от гостите, уважили празника на студенти и преподаватели в благоевградския университет.

Само с реални инвестиции и реформи за подобряване качеството и стандартите на образованието България ще бъде успешна и просперираща страна, заяви в приветственото си слово Сергей Станишев. Той подчерта, че в последните години са направени немалко вложения в образованието, но този сектор се нуждае и от спешна реформа.

През настоящтата година е увеличена с над 20 % издръжката на студент, започна и реализирането на програма за цялостно обновление на всичките 130 студентски общежития в страната, в които живеят около 50 000 студенти, припомни Станишев.

По думите му бъдещите висшисти ще бъдат облекчени и с новия закон за студентското кредитиране, който се очаква да влезе в сила от октомври тази година.

По време на церемонията премиерът раздаде студентските книжки на първокурсници от седемте факултета и Техническия колеж, приети с най-висок бал.

Ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев връчи почетния знак на университета на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, кмета на Разлог Любен Татарски, както и на главния редактор на в. „Струма” Красимир Евлогиев за приноса им в изграждането, утвърждаването и развитието на Югозападния университет като най-голям образователен, научен и духовен център на Югозападна България.