съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р. Т. за причинена от него смърт по непредпазливост – престъпление по чл. 124, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Т. живеел на първи етаж в жилищна сграда на ул. „Свобода“ в гр. Благоевград, като бил домоуправител на входа. Между него и Н.Е., по прякор „Мишкаро“, имало формирано отношение на неприязън, породено от факта, че поведението на последния създавало неудобство на Р.Т.
Н.Е. злоупотребявал с алкохол, често седял по пейките в близост до имота на обвиняемия, идвал на гости при приятел в същия вход, с когото пускали музика и правели шумни събирания.

По различни поводи двамата влизали в пререкания. Н.Е. псувал и отправял заплахи за живота спрямо Р.Т., които последният не приемал сериозно.
Около 20 ч. на 10.07.2017 г. те се срещнали пред дома на Т., като отново възникнало пререкание помежду им. Обвиняемият Т. взел от земята две парчета от бетонова плоча. Първоначално само замахнал с едното към Е., след което го хвърлил, като ударът попаднал в челно-теменна част на главата. От раната потекла кръв. При пострадалия дошли свидетели на инцидента, които съобщили за случилото се на телефон 112. Н.Е. бил транспортиран в ЦСМП гр. Благоевград, а на следващия ден в клиника по неврохирургия при столична болница, където му била извършена операция.

След възстановяването му в рамките на следоперативния период, в деня на изписването му от лечебното заведение пострадалият Е. внезапно се почувствал зле. Въпреки незабавно оказаната лекарска помощ, мъжът починал.

От извършената по досъдебното производство тройна съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта е масивна белодробна тромбемболия с пълно запушване на ствола на белодробната артерия и главните й разклонения. Нейната поява била обусловена от черепно-мозъчната травма и свързаната с нея оперативна намеса. Вследствие на продължителното залежаване били създадени условия за образуване и отделяне с предвижване на тромботична маса след вертикализация на тялото и раздвижване на мястото на образуването й в други съдове с кръвния поток.

Предстои делото да продължи в съда.