Поройни дъждове до 20-40 л./кв.м. и градушки очакваме днес
Поройни дъждове до 20-40 л./кв.м. и градушки очакваме днес / netinfo

Министерстовото на извънредните ситуации предупреди областните управители и териториалните си структури за очаквани през днешния ден интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес в следобедните часове над Западна, а утре и над Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Възможни са локални градушки. В отделни планински райони сумарното количество на валежите е възможно да достигне 20-40 л./кв.м. На 23 и 24 юни на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

В Благоевградска област на повечето места вали дъжд и пътните настилки са мокри. Опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле и Предела.

Значителни по количество ще бъдат валежите в Западна България, но и в Източна са възможни локални интензивни валежи. Валежната обстановка ще бъде продължителна и на отделни места в Западна България сумарното количество валеж до края на седмицата е възможно да достигне 100 – 150 л./кв.м.

Предупреждителни писма са изпратени и до ръководителите на регионалните структури на централната изпълнителна власт и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване риска от наводнения и осигуряване на наблюдение по поречията на реките.

Екипите на МИС в цялата страна са в повишена готовност за реакция. При възникване на бедствена ситуация, сигналите своевременно  ще бъдат предавани в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.