Атанас Камбитов
Атанас Камбитов / Снимка: Община Благоевград
Кметът Атанас Камбитов пое ангажимент за среща с родители, недоволни от утвърдената Системата за прием в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 г. По време на разговора ще бъде разяснено участието на родителите и техните отговорности в процеса на кандидатстване, класиране и записване в първи клас през учебната ‎‎2018-2019 година.

На последната сесия на общинския съвет майки на бъдещи първокласници, живеещи в квартал Ален мак, изразиха мнение относно нововъведените правила на централно ниво и поставиха свои искания. Според утвърдената Система за прием в първи клас, те ще могат да запишат децата си в 9 Основно училище. Родителите обаче настояват децата им да учат в училищата в квартал Еленово.

По време на заседанието кметът Камбитов обясни, че няма как правилата да бъдат променени, тъй като решението за изменение не е взето от Общината и в случай, че не бъде зачетено ще се наруши Законът и Наредба 10 за организация на дейностите.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова допълни, че родителите не са ограничени и могат да кандидатстват в желаните от тях учебни заведения, като самият прием се извършва на база точкова система. Тя поясни още, че Община Благоевград е избрала възможно най-балансирания вариант, който дава най-много възможности за избор на училище от страна на родителите на бъдещи първокласници.