/ Община Благоевград
Днес официално откриха новите жилища по проекта „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“.

Община Благоевград първенец по одобрени проекти за грижа към възрастните

„Това е поредният завършен проект. От началото на годината до момента сме открили общо шест обекта. Вече са готови и 183 жилища за млади, нуждаещи се семейства. Мисля, че това е показателно за работата на Община Благоевград и каква е социалната ни политика.

Отделно в общината има близо 500 жилища, заедно с новите стават 700. Това означава, че Община Благоевград дава възможност на 700 семейства да ползват жилище. На фона на общия брой население на Благоевград, вече покриваме между 2 и 3 % от жителите на града", заяви кметът Атанас Камбитов.

Откриха новите социални жилища в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Той допълни, че в жилищата ще бъдат настанени млади семейство и отхвърли спекулациите, че в новопостроените три блока ще бъдат настанени само ромски семейства.

"За пореден път заявявам, че хора, които не си пращат децата на училище, хора, които получават социални помощи, а не изпълняват задълженията и ангажиментите няма как да ползват общински жилища. Променяме наредбата за настаняване в общински жилища“, подчерта градоначалникът.

Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Общата стойност на проекта е 9 009 433,84 лв. Новоизградените жилища са 183, които ще осигурят подслон и нормални условия на живот чрез изграждане на съвременни социални жилища.

Жилищата са в готов за настаняване вид - напълно обзаведени с мебели /спални,столове,маси, шкафове, дивани/, електродомакински уреди /хладилник, вградени фурни и котлони, перални/, плазмени телевизори, модерни бани с душ кабини, част от които са изпълнени за хора с двигателни нарушения. Жилищата са оборудвани още с дребен домакински инвентар, включително и посуда.

Комплексът се отоплява на газ, от собствена централа, която също е преминала успешно пробните тестове.