Откриха Център за хора с увреждания в община Кресна
Откриха Център за хора с увреждания в община Кресна / снимки: Община Кресна

Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и възрастни с увреждания откриха в община Кресна. Начинанието се финансира от Фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика. Базата на центъра е предоставена от община Кресна по предложение на кмета Илиян Кръстев и обхваща новосъздадената мултисензорна зала в ЦДГ „Здраве”  и рехабилитационна зала, консултативен и медицински кабинет, които се намират в сградата на Комплекса за социални услуги, разположен в бившето училище на с. Долна Градешница.

Откриха Център за хора с увреждания в община Кресна
netinfo
На откриването присъстваха изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане  Ивайло Иванов,  Калин Каменов-  директор на Държавна агенция за закрила на детето, представители на Общинските администрации в съседните общини Струмяни и Симитли, на неправителствени организации, които работят в сектора на социални услуги, ръководители на териториалните поделения на АСП- РДСП и ДСП Благоевград.
С функционирането на Центъра за социална рехабилитация и интеграция потребителите на услуги в него ще получават помощ и подкрепа от психолог, рехабилитатор, социален работник, медицинско лице, кинезитерапевт.

В Центъра има 28 потребители - деца и възрастни с трайни увреждания и е плод на ползотворно сътрудничество между неправителствена организация и общинското ръководство на община Кресна, което датира от 2009г. насам. Това сътрудничество има за цел  създаване на нови социални услуги от европейски тип в сферата на социалната закрила, създаване на местен човешки потенциал от специалисти, които да оказват помощ и подкрепа за по-добро здраве и социално включване на рискови групи от общността.