Отбелязват  100 години от създаването на първия съдебен орган в Благоевград
Отбелязват 100 години от създаването на първия съдебен орган в Благоевград / снимка: Дарик-Благоевград

Правно-историческият факултет на Югозападен университет "Неофит Рилски", Висшият адвокатски съвет, Адвокатската колегия  и Окръжният съд в Благоевград ще отбележат  100 години от създаването на първия съдебен орган в Благоевград и 125 години от приемане на първия Закон за адвокатурата.

В Учебен корпус 6 ще бъде открита изложба за първия служебен защитник Илия Цанов от главния секретар на Висшия адвокатски съвет  Валентин Бенатов.

В сградата на Правно-историческия факултет ще бъде представен филм за първия служебен защитник Илия Цанов от адвокат Даниела Доковска, ще бъде презентирана и книгата "Алеко Константинов като адвокат" от адвокат Васил Василев.

На събитието ще присъстват адвокати, университетски преподаватели, представители на съда, прокуратурата и органите на обществения ред от града и региона, съобщиха от пресцентъра на ЮЗУ "Неофит Рилски".

С честването на годишнините се отбеляза обществената значимост на тези актове, които гарантират правата на гражданите.

Съдебната институция в най-голяма степен е натоварена с отговорността да защитава както интересите на отделния гражданин, така и на обществото като цяло. Тя подкрепя легитимността си преди всичко от публичното утвърждаване на принципа за върховенство на закона. В рамките на системата на разделение на властите, съдът е натоварен с изискването коректно да прилага закона.

Първият Закон за адвокатите в България е приет от Петото Обикновено Народно събрание на 22 ноември 1888г. (ДВ, бр. 140/24.12.1888г.). Той цели организирането на българските адвокати и гарантиране на пълноценното изпълнение на поставените в него цели. Законът оказва сериозно влияние в дейността на адвокатурата и другите съдебни инстанции в България не само към момента на приемането му, но и върху бъдещото им развитие.