От 20 април изплащат премиите на тютюнджиите
От 20 април изплащат премиите на тютюнджиите / Снимка: Дарик, архив
От 20 април да започне превеждането на премиите по сметките на тютюнопроизводителите, а до края на месеца те ще бъдат изплатени окончателно. Това обеща министър Христо Бозуков пред кмета на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в страната.

По проучване на специалисти от бранша, търговците през тази година ще търсят тютюн от сорта Гръцка басма, който добре се развива и на почви в България, затова тяхната препоръка към хората, които залагат сега лехи с разсад е да използват такива семена и да сключват договори за изкупуване с търговци на този вид тютюн.

Заради забавени плащания и некоректни фирми, изкупвачи, с всяка изминала година производителите на тютюн в региона на Гоце Делчев намаляват. По-голяма част от земеделците обаче не сменят културата, а избират да работят през летните месеци из полята на съседна Гърция.

Средствата по схемата за преходна национална помощ за тютюна за кампания 2016 г. са в размер на 90 000 000 лева. Тази година определеният размер е намален с 5%. Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани, които са отглеждали през която и да е година на референтния период 2007-2009 г. тютюн, който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.