Окръжната прокуратура замаза гаф на обвинителя Бачева
Окръжната прокуратура замаза гаф на обвинителя Бачева / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Окръжната прокуратура замаза гаф на обвинителя Бачева
31227
Окръжната прокуратура замаза гаф на обвинителя Бачева
  • Окръжната прокуратура замаза гаф на обвинителя Бачева

Окръжната прокуратура в Благоевград, в лицето на Людмил Коемджиев, оттегли протест на колегата си Райна Бачева, депозиран неотдавна по оправдателна присъда срещу съдружника във фирма "Пирин комерс" Румен Станков. "Действията на държавното обвинение са безпрецедентни, тъй като в своята дългогодишна практика за първи път се сблъсквам с подобен казус", коментира за Дарик адвокат Красимир Аврамов, защитник на Станков.

През месец юни районният съдия Калина Иванова оневини Румен Станков, подведен под наказателна отговорност едновременно за укриване и унищожаване на протокол от проведено общо събрание в "Пирин комерс", на което за шеф на дружеството бил избран Емил Бучински-първи братовчед на бившия син депутат Илиян Попов.

След няколко съдебни заседания магистратът не откри данни за противоречивото престъпление на Румен Станков, но веднага след оправдаването му, прокурорът Райна Бачева депозира официален протест пред Окръжния съд с мотиви, че  решението на съдия Калина Иванова е незаконосъобразно и крайно неправилно. Днес обаче колегата й- Людмил Коемджиев, потвърди основателността на съдебния акт на първата инстанция и изненадващо за магистратите Росица Бункова, Иво Харамлийски и Ася Китипова, оттегли внесения от Бачева протест.

Скандалната ситуация датира от лятото на 2007 година. На 27 юли в "Пирин комерс" било проведено събрание на акционерите, свикано от Емил Бучински. Тогава той бил избран за шеф на дружеството. Съдружникът Румен Станков и съпругата му Светла веднага предприели действия за оспорване на събранието. В отговор на това Бучински сезирал прокуратурата, като посочил, че Станков е укрил протокола от общото събрание.

Преди наказателното дело за унищожаване на документа, Румен Станков също се оплакал в държавното обвинение, че изборът на Бучински е нелегитимен, тъй като една от акционерките -Клечарова, на тази дата била в Италия и Франция и дори представил доказателство за излизането й и влизането й обратно в България през Сърбия. Тогава прокурор Райна Бачева обвинила Станков в набедяване, без да е разследвала дали Клечарова действително не е излъгала, че е присъствала на събранието. По това дело свидетелски показания давала и самата адвокат Михаела Аршинкова, която от години обслужва бизнес интересите на Емил Бучински.

Дело за набедяване срещу Румен Станков не било образувано от Райна Бачева, тъй като Окръжната прокуратура го прекратила, но пък тя го дала на съд за укриване на важен документ на дружеството.

Още за съдебната сага чуйте в звуковия файл от адвокат Красимир Аврамов-защитник на Румен Станков.